perintah kawalan pergerakan PKP

9 Aktiviti Yang Boleh Anda Lakukan Bersama Anak Ketika Waktu Perintah Kawalan Pergerakan PKP

perintah kawalan pergerakan PKP

Pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP sudah pasti akan membuatkan anda serta anak anda merasa bosan kerana duduk di rumah. Pasti anda memikirkan apa aktiviti yang boleh anda lakukan bersama anak anda untuk menghilangkan rasa bosan ketika di rumah.

Pada waktu inilah masa yang sesuai untuk anda meluangkan lebih masa bersama keluarga dan anak-anak setelah penat mencari rezeki.

Pada Waktu Perintah Kawalan Pergerakan PKP Inilah Waktu Yang Sesuai Untuk Mengajar Dan Mendidik Anak Untuk Belajar Berdikari

Pada waktu ini jugalah para ibu bapa boleh gunakan untuk mengajar anak tentang mata pelajaran dan dalam pada masa yang sama pada waktu inilah anda boleh mengajar anak anda untuk belajar berdikari, Jadi, pada kali ini Abah Car Spa ingin berkongsi dengan anda 10 aktiviti yang boleh diadakan pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP.

#Aktiviti 1- Ajar Anak Untuk Buat Kerja Rumah Yang Telah Diberikan Oleh Cikgu

pada waktu perintah kawalan pergerekan PKP inilah anda boleh meluangkan masa bersama dengan anak untuk memastikan anak anda buat kerja rumah yang diberikan oleh cikgu. Dalm pada masa yang sama, waktu ini juga anda boleh tahu tahap pembelajaran anak anda.

#Aktiviti 2- Melakukan Aktiviti DIY Menggunakan Barang Kitar Semula

Pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP inilah waktu yang sesuai untuk meningkatkan perkembangan IQ anak anda dengan melakukan aktiviti DIY menggunakan barang kitar semula. Dalam pada masa yang sama anak anda juga tidak merasa bosan.

#Aktiviti 3-Membantu Anda Kemas Rumah

Daripada anak anda tidak melakukan apa-apa pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP apa kata anda ajar anak anda untuk membantu anda mengemas rumah. Sambil itu, inilah peluang untuk anda mengajar anak anda berdikari supaya rajinmembantu anda nanti

#Aktiviti 4-Melakukan Aktiviti Yang Mengeluarkan Peluh

Anak anda mungkin bosan jika terperuk sahaja dalam rumah, apa kata anda gunakan peluang pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP ini untuk melakukan aktiviti yang boleh mengeluarkan peluh anak anda seperti bantu anda menanam pokok bunga atau membersihkan halaman rumah

#Aktiviti 5- Bermain Permainan Bersama Anak

Sebelum ini anda mungkin sibuk dengan kerja sampai takde masa bersama anak. Jadi, waktu perintah kawalan pergerakan PKP ini apa kata anda manfaatkan dengan aktiviti bersama keluarga seperti bermain permainan bersama keluarga anda.

#Aktiviti 6-Menonton Movie

Rindu nak menonton wayang bersama keluarga? Waktu perintah kawalan pergerakan PKP ini juga anda boleh menonton movie. Caranya mudah sahaja, boleh menonton di channel youtube yang di sambung terus ke tv anda. Atau anda boleh beli melalaui astro best atau astro first.

#Aktiviti 7-Buat Kek/ Buat Kuih

Pada waktu perintah kawalan pergerakan ini jugalah anda dan anak anda boleh mengasah kemahiran dengan membuat kek atau kuih yang sedap-sedap. Takdelah bosan bila duduk di rumah nanti

#Aktiviti 8-Mengajar Anak Mengajar Mengaji

Inilah masa yang sesuai untuk anda gunakan di waktu perintah kawalan pergerakan PKP dengan mengajar anak anda mengaji supaya masa mereka di isi dengan aktiviti berkaitan keagamaan. Di samping itu, anda juga boleh menonton video ceramah di Youtube bersama dengana anak anda. Setidaknya, anak anda tahu mengenai asas agama.

#Aktiviti 9- Mengajar Anak Mengenai Subjek Yang Mereka Lemah

Pada waktu perintah kawalan pergerakkan PKP adalah waktu untuk anak anda memperbaiki dan meningkatkan lagi kekuatan anak anda dalam subjek yang mereka lemah. Pada waktu ini juga anda boleh gunakan dengan mengajar anak anda untuk menonton video pembelajaran. Ia supaya anak anda tidak ketinggalan dalam sesuatu subjek sewaktu memulakan sesi persekolahan nanti.

Kesimpulannya, bermacam aktiviti yang boleh anda lakukan bersama dengan anak anda pada waktu perintah kawalan pergerakan PKP. Dengan aktiviti sebegini masa anak anda akan terisi dengan pelbagai aktiviti yang bermanfaat dan anak anda juga tidak akan merasa bosan apabila ddudk di rumah. Aktiviti apa sekalipun yang anda lakukan pastikan ia dilakukan di dalam rumah anda supaya kita cepat memutuskan rantaian covid-19 ini.

Baca juga: 5 Pekerjaan Yang Boleh Dibuat Di rumah Sewaktu Perintah Kawalan Pergeraka

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?