Memandu dalam hujan lebat

5 Tips Sebelum Memulakan Pemanduan Dalam Hujan Lebat Untuk Elakkan Anda Terkandas Di Tengah Jalan

Memandu dalam hujan lebat

Memandu dalam keadaan hujan lebat bukanlah satu perkara yang mudah. Malah, memandu dalam keadaan hujan lebat sebenarnya akan meningkatkan lagi risiko berlakunya kemalangan jiwa.

Sebab itulah, seeloknya elakkan dari memandu pada waktu hujan lebat. Namun, jika anda terpaksa meneruskan juga pejalanan ketika hujan lebat atas sebab kecemasan, anda perlulah mengutamakan keselamatan yang tinggi.

Ada Beberapa Tips Yang Anda Boleh Gunakan Ketika Memandu Pada Hujan Lebat Untuk Mengelakkan Anda Dari Terkandas.

Kadang-kala apabila memandu dalam keadaan hujan lebat, ia boleh menyebabkan anda terkandas di tengah jalan. Bila perkara sebegini berlaku sudah pastinya akan memeningkan kepala anda. Jadi. pada kali ini Abah Car Spa ingin berkongsi dengan anda tips untuk elakkan anda terkandas ketika dalam hujan lebat.

1-Tangguhkan Dahulu Perjalanan

Memandu dalam keadaan hujan lebat bukanlah satu keputusan yang tepat. Malah ia boleh mebahayakan diri anda lebih-lebih lagi jika anda memandu pada waktu malam. Jika hujan lebat pada waktu malam, riisko untuk berlaku kemalangan sangatlah tinggi. Jadi, jika anda berada dalam situasi sebegini, seeloknya tangguhkan dahulu perjalanan anda dan tunggu sampai hujan reda barulah anda mulakan perjalanan untuk ke destinasi yang anda hendak tuju.

2-Rancang Perjalanan

Bila berlaku hujan yang lebat sudah pasti akan ada berlakunya banjir. Lebih-lebih lagi kawasan yang rendah. memang mudah berlakunya banjir. Jadi, anda perlulah merancang perjalanan anda dengan bijak. Sebolehnya elakkan lalu jalan yang berisiko untuk berlakunya banjir kerana ia boleh menyebabkan anda terkandas dalam banjir tersebut. Jadi, seeloknya carilah jalan yang boleh melancarkan permanduan anda.

Baca Juga: 5 Tips Awesome Untuk Kurangkan Haba Dalam Kereta

3-Maklumkan Perjalanan Anda Kepada Ahli Keluarga

Ini antara perkara wajib anda lakukan jika anda hendak memandu dalam hujan lebat. Ssebelum memulakan perjalanan seeloknya anda maklumkan kepada ahli keluarga anda terlebih dahulu.  Sebenarnya, tindakkan sebegini akan lebih memudahkan jika berlaku apa-apa pada diri anda sepanjang dalam perjalanan. Setidaknya, jika anda terkandas mereka tahu di mana lokasi anda supaya mudah untuk mereka menghantar bantuan.

4-Pastikan Kereta Anda Mempunyai Minyak Yang Mencukupi

Selain dari perkara di atas, anda juga perlulah memastikan minyak kereta anda mencukupi. Lebih-lebih apabila lepas hujan jalan raya sudah sesak dan jem. Sudah pasti anda akan tersekat di dalam jem bagi tempoh masa yang lama. Jadi, bila minyak kereta anda habis secara tiba-tiba sudah pasti akan menyebabkan jalan raya lagi bertambah sesak. Jadi, sebelum anda hendak memulakan perjalanan ke destinasi yang hendak di tuju, ada eloknya kalau anda singgah ke mana-aman stesen minyak dan mengisi minyak secukupnya.

5-Cas Telefon Bimbit 

Ini adalah perkara yang paling penting yang wajib anda lakukan. Pastikan telefon anda mempunyai bateri yang mencukupi. Ia supaya mudah untuk gunakan Jika berlakunya kecemasan. Sebab itulah setiap kereta perlu mempunyai wayar usb dan usb port ataupun power band. Ia supaya memudahkan untuk anda mengecas telefon supaya telefon mempunyai bateri yang cukup agar dapat digunakan jika berlakunya sesuatu kecemasan ketika memandu.

Anda Perlulah Mengutamakan Keselamatan Apabila Memandu Pada Waktu Hujan Lebat Supaya Dapat Mengelakkan Dari Berlakunya Kemalangan

Memandu dalah keadaan hujan yang sangat lebat, memerlukan anda mengutamakan keselamatan. Ini kerana, memandu dalam cuaca hujan yang sangat lebat had penglihatan sangat terhad. Jadi, anda perlu merancang dengan sebaik mungkin supaya tidak berlaku sebarang masalah ketika di dalam perjalanan menuju ke detinasi yang anda mahukan.

Bukan itu sahaja, anda perlulah mengamalkan sikap pemanduan yang berhemah dan elakkan memandu dengan laju. Bak kata perpatah biar lambat asal selamat. Waktu hujan lebat sebegini, bukanlah waktu untuk anda berlumba, sebaliknya anda perlu memandu dengan penuh berhati-hati kerana pada waktu ini jalan raya akan menjadi licin dan seterusnya boleh mengakibatkan berlakunya kemalangan jika anda memandu dengan laju. Diharapkan dengan perkongsian dari Abah Car Spa ini dapat dijadikan sebagai panduan untuk mereka di luar sana ketika memandu terutama sekali memandu dlam cuaca yang buruk sebegini.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?