penjagaan cermin kereta

4 Tips Penjagaan Cermin Kereta Yang Patut Anda Tahu

 

penjagaan cermin kereta

Cermin kereta amat penting begi sesebuah kereta. Justeru itu, penjagaan cermin kereta yang betul dapat mengelakkan cermin kereta dari menjadi rosak.

Bermacam cara yang anda boleh lakukan dalam penjagaan cermin kereta dan cara-cara ini dapat menyelamatkan poket anda dari bocor dan dapat mengelakkan dari cermin menjadi pecah.

Penjagaan Cermin Kereta Dengan Betul Sangat Penting Dalam Memberikan Pandangan Yang Sangat Jelas Ketika Anda Memandu.

Anda perlulah mengambil berat tentang penjagaan cermin kereta anda. Jika anda mengambilnya secara sambil lewa ia mungkin akan merosakkan lapisan tinted yang melindungi cermin kereta anda menjadi anda menjadi rosak dan seterusnya cermin kereta anda akan menjadi mudah pecah jika terkena sebarang objek. Jadi, pada kali ini Abah Car Spa ingin berkongsi dengan anda tips penjagaan cermin kereta yang patut anda tahu.

1-Letak Kereta Di kawasan Yang Teduh

Ini antara perkara yang wajib anda lakukan dalam penjagaan cermin kereta. Jika anda hendak cermin kereta anda tahan lama, anda perlulah meletakkan kenderaan anda di kawasan yang teduh. Seeloknya elakkan meletakkan kenderaan anda di kawasan lapang atau di bawah sinaran matahari untuk tempoh masa yang lama. Ini kerana, ia boleh Boleh merosakkan tinted cermin kereta anda dan apa yang lebih parah, sekiranya cermin ada keretakan, ia akan merebak dan mungkin pecah.

Jadi, jika anda hendak ke mana-mana seeloknya cari tempat parking yang tertutup atau terlindung dari sebarang ancaman. Bagi anda yang duduk di kawasan perumahan yang tinggi seperti apartment atau kondo, seelonya jangan meletakkan kereta anda menghadap rumah orang sebabnya risikonya sangat tinggi lebih-lebih lagi jika ada objek yang di buang oleh penghuni dari atas.

2-Selalu Bersihkan Wiper Kereta Anda

Wiper kereta juga sebenarnya memainkan peranan yang penting terutama sekali Ketika hujan. Jika tiada wiper kereta ia mungkin akan menyukarkan untuk anda melihat pandangan di hadapan anda. Jadi, Ketika anda membersihkan cermin kereta anda seeloknya anda bersihkan sekali wiper kereta anda dari pasir-pasir halus.

Ini kerana, di wiper kereta mengandungi pasir halus serta habuk dan apabila anda hidupkan wiper kereta yang tidak dibersihkan, ia akan menyeret sekali pasir-pasir halus tersebut dan seterusnya akan menyebabkan cermin kereta anda menjadi calar balar.

3-Jangan Biarkan Cermin Kereta Anda Berterusan Retak 

Jika cermin kereta anda ada mengalami keretakkan kecil disebabkan terkena batu dan sebagainya, jangan biarkan keretakan tersebut terbiar begitu sahaja tanpa tidak dibaiki. Ini kerana, ia merbahayakan diri anda sekiranya cermin kereta anda yang retak tadi tidak mampu melawan tekanan angin, ia boleh pecah pada bila-bila masa sahaja dan ia sudah tentu sangat berisiko terutama sekali jika anda memandu di tengah lebuh raya.

4-Jangan Menggunakan Produk Penjagaan Cermin Yang Mengandungi Bahan Yang Merbahaya

Menggunakan produk penjagaan cermin sememangnya sesuatu yang bagus, namun seeloknya anda elakkan dari menggunakan produk yang mengandungi bahan yang merbahaya. Produk sebegini bukan sahaja merbahayakan diri kita malah ia boleh memeberi kesan kepada tinted cermin kereta anda. Jadi, penjagaan kereta yang seeloknya, ialah  menggunakan produk penjagaan kereta yang bahanya tidak merbahayakan. Ataupun satu lagi cara yang boleh anda lakukan ialah dengan menghantar kereta anda ke car spa seperti Abah Car Spa. Biasanya, mereka akan membantu anda tentang penjagaan cermin kereta anda dengan cara yang terbaik.

Penjagaan Cermin Kereta Bukanlah Satu Perkara Yang Sukar Jika Anda Tahu Caranya

Kos penjagaan kereta bukanlah satu kos yang murah. Justeru itu, kita perlulah mempunyai sikap dalam menyeyangi kereta anda terutama sekali mengenai penjagaan cermin kereta anda. Anda perlulah menitik beratkan soal penjagaan cermin kereta anda. Jika anda mnegambil sambil lewa ia akan memberikan kesan buruk terutama sekali ketika cermin kereta anda pecah ketika anda sedang memandu. Diharapkan dengan perkongsian yang Abah Car Spa kongsikan ini dapat dijadikan sebagai panduan buat anda di luar sana menegani penjagaan kereta dengan betul dan bermanfaat buat anda.

Baca Juga: 4 Tips Penjagaan Cermin Kereta Yang Patut Anda Tahu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× How can I help you?